lördag 21 december 2013

Lusselelle

Lucia firades i förra veckan och då passade jag på att baka lussebullar. Tänkte ta till det välbeprövade kesella receptet, men efter att någon känd bagare totalsågat bullar med kesella på Aftonbladet :O så bestämde jag mig för att prova tidningen Buffés bullar. Enligt Buffé var dessa de godaste efter att ha testat många varianter. Vet inte om jag är lättpåverkad, men bullarna blev verkligen goda, luftiga och saftiga. Ändrade receptet lite och tog bara halva mängden saffran och mumselimums, nu är bullarna slut =)

Lussekusar med skavanker, men goda ;)

Ingredienser:
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Så här gör du:

Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret 
(för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet 
och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran 
samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 
15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den 
jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av 
vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den 
lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla 
eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under 
bakduk ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 
minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

(Recept från ICAs Buffé nr 11 2013)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar